Zdravá strava

CO JE A CO NENÍ ZDRAVÁ STRAVA?

Zdravá strava – dvě slova, která slyšíme ze všech stran. Počet lidí, kteří se chtějí stravovat zdravě neustále stoupá. Potravinářské společnosti jim „jdou naproti“ a vyrábějí spoustu „zdravých potravin a jídel“. Knihkupectví praskají pod množstvím zdravých kuchařek. Internet je plný pořadů a informací o zdravém stravování. Zdravá strava se stala trendem dnešní doby.

Přitom se většina lidí zdravě stravovat neumí. Nedivím se. Odborná doporučení Společnosti pro výživu bývají pro běžného strávníka psaná složitě a pro praxi nepoužitelně. Navíc odborníci posledních pár let mění desetiletí platná výživová doporučení (zvyšte příjem sacharidů, omezte konzumaci tuků, jezte každé 3 hodiny…). Také se objevily „nové“ stravovací směry (paleo, LCHF, raw), jejichž zastánci tvrdí, že pouze ten jejich způsob stravování je správný a zdravý…

Skoro to vypadá, že jestli se chcete stravovat zdravě, bez řádného a hlubokého studia se neobejdete. Obejdete, nebojte. Ve skutečnosti to tak složité není. A aby to bylo ještě jednodušší a pochopitelnější, možná je vhodné si nejdřív říct…

CO ZDRAVÁ STRAVA NENÍ

Není to většina průmyslově zpracovaných potravin. Tedy výrobků, které najdete v běžném obchodě. Skoro všechno, co bylo zabaleno, zakonzervováno nebo nalito do lahví. A i když se nás potravinářský průmysl snaží přesvědčit o jejich prospěšnosti, ve skutečnosti je to právě naopak. Proč?

Protože při jejich výrobě byly zničeny vitamíny, minerályenzymy. Tyhle potraviny místo kvalitních živin obsahují hlavně rychlé sacharidy (cukr, mouka), nadbytek solinekvalitní tuky (zpracované rostlinné oleje, trans tuky). A ještě obsahují spoustu aditivchemie.

Tohle jídlo za zdravou stravu opravdu označit nejde. Právě nadměrná konzumace těchto zpracovaných potravin způsobuje řadu zdravotních problémů, jako je nadváha a obezita, nespavost, poruchy nálad, problémy se soustředěním a pozorností, sníženou imunitu, kvasinkové infekce, ale také vysoký krevní tlak, depresi, cukrovku 2. typu, rakovinu nebo Alzheimerovu chorobu.

Do této skupiny patří většina pečiva, uzeniny, margaríny a zpracované oleje, sladké jogurty a sladká mléka, mléčné dezerty, ranní cereálie, sušenky, limonády, směsi na pečení, dresinky, omáčky a mnoho dalšího.

Jedním ze způsobů, jak ještě poznat zpracované potraviny, je podívat se na množství složek uvedených na štítku ve složení. Čím je seznam delší, tím je pravděpodobnější, že potravina byla průmyslově zpracovaná. A pokud některé složky znějí „jak z hodiny chemie“ a máte problém je vyslovit, jde jednoznačně o průmyslově zpracovanou potravinu.

Z toho se dá tak trochu vyvodit, jak to bude vypadat s tím…

CO ZDRAVÁ STRAVA JE

Za zdravou stravu můžeme označit potraviny, které jsou výživné. Jsou plné kvalitních tuků, bílkovinsacharidů. A také vitamínů, minerálů, enzymů, vlákninyvody. Takovými výživnými potravinami jsou přirozené skutečné potraviny, jak je znaly ještě naše prababičky. Zelenina, ovoce, čočka, fazole, quinoa, rýže, pšenice, žito, oves, jáhly, ořechy, semínka, maso, vejce, sádlo, máslo, bílé jogurty…

Nejvhodnější je vybírat si potraviny, které pochází z ekologického zemědělstvíz volných chovů. Obsahují minimum zbytků pesticidů, hormonů a antibiotik a víc výživných látek.

„To pravé tajemství zdravého stravování je prosté: Jezte jen skutečné potraviny.“ Jason Fung

VRAŤME SE JEŠTĚ K ODBORNÝM DOPORUČENÍM

Odborníci definují zdravou stravu často jako procentuální kombinaci tří základních makrosložek (sacharidů, bílkovin a tuků) doplněnou o hodnotu kalorií, kterou byste měli za jeden den sníst.

Jenže tahle doporučení postavená na makroživináchkaloriích předpokládají, že všechny tuky, sacharidy a bílkoviny jsou si rovny. Jenže tak to není. Extra panenský olivový olej není to samé jako průmyslově zpracovaný margarín. Bílkovina z vajíčka od volně pobíhající slepice nebo maso od volně se pasoucí krávy je něco jiného než vysoce rafinovaný lepek, který je taky bílkovinou. Sacharidy plné jednoduchého cukru nejsou to samé jako komplexní sacharidy v luštěninách nebo zelenině.

S kaloriemi je to stejné. Platí, že není kalorie jako kalorie. Prostě ze 100 kalorií brokolice neztloustnete, což se nedá říct o stu kalorií sušenek.

Naše tělo reaguje na jednotlivé potraviny zcela odlišně. Každá potravina je v našem těle trávena jinak a vyvolává různé odezvy a reakce, a tím buď zlepšuje nebo zhoršuje naše zdraví.

Jak jsme si už řekli, vhodné jsou pro nás přirozené potraviny. Problémem jsou průmyslově vyrobené potraviny. A když budete jíst přirozené potraviny nemusíte nic počítat.

A JE TEDA LEPŠÍ JÍST MASO NEBO ČOČKU?

Jezte, co vám vyhovuje. Jen nezapomínejte na kvalitupřirozenost potravin.

Naštěstí jsme se, my, lidé vyvinuli se schopností konzumovat širokou škálu potravin, aniž by to mělo negativní účinky na naše zdraví. A tak existovaly národy, které se živily hlavně živočišnou stravou, tedy stravou s vysokým obsahem tuků a bílkovin (řekněme dnešní směr LCHF/paleo). Ale i národy, které konzumovaly stravu založenou na vysokém množství komplexních sacharidů (řekněme vegetariáni). Přesto tyto národy netrpěly dnešními civilizačními nemocemi. Ty se objevily až s narůstajícím množstvím průmyslově zpracované stravy. Protože jestli nás evoluce na něco nepřipravila, pak na konzumaci vysoce zpracovaných potravin.

Na základních potravinách, ať už obsahují sacharidy, bílkoviny nebo tuk, není v základu nic nezdravého. Problém nastává, když změníme jejich strukturu (průmyslově vyrobené potraviny) a konzumujeme je ve velkém množství. (Což většina lidí bohužel dělá).

„Jezte kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená.“ Margit Slimáková

ZDRAVÁ STRAVA NEKONČÍ U VÝBĚRU POTRAVIN

Jestli ze zdravé stravy chcete „vytěžit“ co nejvíc, pak věřte, že důležitou kapitolou zdravého stravování jsou i návyky, které si ve vztahu k jídlu vědomě či nevědomě osvojujeme.

Choďte nakupovat najedení, kupujte si základní přirozené potravinypřipravujte si z nich své jídlo sami doma. Abyste ze zdravého jídla získali maximum výživných látek a nepřejídali se, udělejte si na něj čas. Nekoukejte do počítače ani na televizi, nejezte za chůze. Posaďte se ke stolu a soustřeďte se pouze na své jídlo. Vnímejte jak vypadá, jak voní, jak chutná… Jezte pomalu a pořádně kousejte, každé sousto byste měli přežvýkat alespoň 30 x.

Začít se zdravou stravou nemusí být složité a pustit se do toho můžete v každém věku. Stanete se tak příkladem i své rodině a dětem. Vyžaduje to čas, pozornost a úsilí. Kvůli zdraví a celkovému pocitu vitality a radosti ze života se to rozhodně vyplatí.

S orientací v množství informací o zdravé výživě vám ráda pomohu formou online kurzu či individuálního poradenství.

Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Jsem specialistka na výživu a zdravý životní styl. K výživě mě přivedla touha po dítěti, které léta nepřicházelo. Až když jsem zjistila, jak zásadně to, co jíme a jak žijeme, ovlivňuje naše zdraví, začal se můj život ubírat vytouženým směrem. Dnes se výživě věnuju profesně. Předávám znalosti a ukazuju, jak zdravý životní styl začlenit do – někdy příliš rychlého – života a jak se o své tělo starat tak, aby dobře sloužilo nejen dneska a zítra, ale třeba i za 50 let. Díky svým zkušenostem se zaměřuju na maminky s dětmi a na ženy, které chtějí otěhotnět. Pomáhám i těm, kteří chtějí zhubnout nebo zlepšit zdraví.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.