Kváskové pečivo

DOMÁCÍ KVÁSKOVÉ PEČIVO

Peču si domácí kváskový chleba.“ Vždycky, když jsem tuhle, nebo jí podobnou větu zaslechla, pomyslela jsem si něco o tom, že dotyčný nemá co na práci. A taky něco o době Boženy Němcové… Ale jak jsem víc a víc přicházela na negativa průmyslově vyráběného jídla, a naopak na pozitiva poctivé domácí stravy, přišlo i odhodlání upéct si svůj vlastní domácí chleba z kvásku.

Naprosto upřímně se přiznám k tomu, že po důkladném nastudování, co že to to domácí pečení z kvasu obnáší, jsem to chtěla vzdát. Ne tak můj muž. Objednal ošatku, smetáček, koupil nové utěrky, pořídil chlebovou mouku a dokonce vypěstoval kvásek.

Tou dobou jsem ho jen z dálky pozorovala. (To ostatně dělám vždycky, když se mi do něčeho nechce a pak říkám, že tohle u nás dělá jen tatínek – aktuálně třeba popcorn, ale to jsem odbočila 🙂).

Pekl zásadně o víkendu. V průběhu procesu „pečení“ měl neustále nataženého budíka a v přesně daných časových intervalech se ke svému „těstu“ vracel, aby udělal potřebný krok – rozdělal kvásek, uhnětl těsto, přeložil ho, zase ho přeložil, ještě ho x krát přeložil, vysypal ošatku, vyválel šišku, nechal kynout, převálel šišku a vložil ji do ošatky, nechal ji kynout… Přišlo mi to neuvěřitelně složité a náročné na čas.

Když se narodil náš syn, převzala jsem chlebovou štafetu. Ne na moc dlouho. I když mi domácí chleba chutnal, bylo pro mě náročné neustále sledovat hodiny a chlebu se věnovat byť „minutku“… a tak se stalo, že jsem pečení odkládala a odkládala, až kvásek „chcípnul“. A na několik let bylo domácímu pečení konec.

Jenže jak šel čas, po domácím pečivu se nám začalo stýskat. Děti už taky trochu povyrostly, dokázaly se aspoň na pár minut společně zabavit a tak jsem si řekla, že opět přišel čas na pečení vlastního chleba.

Měla jsem jasno v tom, že chci kvalitní domácí pečivo z kvásku, ale že mu nechci věnovat moc času. Prostě tak jak jsem v kuchyni zvyklá – zdravě, jednoduše a rychle. Chvilku trvalo, než jsem si vytvořila rutinu a vychytala mouchy, ale dneska můžu říct, že mám skvělý recept na domácí kváskové pečivo, jehož příprava zabere minimum času, který si navíc řídíte absolutně podle svých potřeb.

Výhoda domácího kváskového pečiva? Díky dlouhému a přirozenému kvašení je pečivo lépe stravitelné a živiny z něj jsou pro nás lépe využitelné.

Pojďme na to. Začínáme kváskem.

Abyste mohli doma péct vlastní kváskové pečivo, potřebujete kvásek. Ten si snadno během pár dní vypěstujete. Detailní postup najdete tady, uvádím vám zkrácenou verzi. 🙂

1. DEN – Smíchejte v zavařovačce 50 g celozrnné žitné mouky se 75 g „odstáté“ vody (ne studené z kohoutku). Přiklopte víčkem (nezavírejte) a nechte v pokojové teplotě na lince.

2. DEN – Přidejte 125 g celozrnné žitné mouky a 125 g odstáté vody. Opět vše smíchejte, přiklopte víčkem a nechte v pokojové teplotě.

3. DEN – Kvásek zredukujte na pouhých 50 g kvásku a k němu přidejte 50 g celozrnné žitné mouky a 50 g vody, opět nechte stát na lince.

4. DEN – Buď můžete přidat 150 g mouky a 150 ml vody, nebo můžete opět zredukovat. Na 50 g kvásku + 50 g mouky a 50 ml vody.

Kvásek by měl být hotový a vy se můžete pustit do pečení. Nezapomeňte si vždycky nechat alespoň 50 g kvásku. Ten uchovávejte v lednici pro další namnožení a pečení.

Jestli si na kvásek netroufnete nebo se vám do něj prostě nechce, můžete o něj požádat některého pekaře.

A jdeme na pečivo.

Osobně nepeču klasický bochník chleba. Zjistila jsem, že nám vyhovují bulky. Upeču jich několik, a i když jsou malé, krájím je na plátky jako chleba. Dvě nechám venku, zbytek dám do mrazáku a vyndavám je podle potřeby… 

Namnožení kvásku – kvásek, žitná mouka, voda

  • Nejdřív je potřeba oživit kvásek. Já si ho připravuju večer, než jdu spát. 50 g kvásku z lednice smíchám v míse se 100 g celozrnné žitné mouky a 100 ml vody a nechám ho pracovat v míse pod potravinovou fólií v pokojové teplotě do rána.

    Kvásek rozmíchaný a po 9 hodinách

  • Ráno když vstanu, odeberu z oživeného kvásku 200 g (zbytek vrátím zpátky v čisté sklenici do lednice pro příští pečení) a přidám k němu 180 g celozrnné špaldové mouky a 180 g hladké špaldové mouky, 1–2 lžičky soli a 210 ml vody. Nechám těsto zamíchat v robotu 10 minut na nízké otáčky. Než se těsto uhněte, připravím dětem snídani nebo se umyju a obleču.

    Zadelání těsta na kváskové pečivo

    Namnožený kvásek, špaldová celozrnná mouka, špaldová hladká mouka, voda, sůl

  • Těsto přendám do původní mísy, ve které se oživoval kvásek a nechám ho v ní opět pod potravinovou fólií kynout celý den. A vůbec si ho nevšímám.
  • Po pár hodinách (cca po 5) je těsto krásně nakynuté. Ale nic se mu nestane, ani když ho necháte kynout hodin víc, třeba až do 6 odpoledne nebo i déle. Vracím se k němu odpoledne nebo večer, podle toho, kdy mám čas a pokračuju. Přendám si ho na vál a udělám z něj 6 malých bulek. Ty položím na pečící papír na plech a pod látkovou utěrkou nechám ještě cca 1 hodinu kynout (ale když mi to nevyjde, tak déle, nebo někdy naopak méně).

Bulky

  • Když uteče dostatek času a jsem zrovna volná“ (rozumějte – je hotová večeře / uklizená kuchyně / děti spí…) vložím do trouby prázdný pekáč a troubu zahřeju na 210 °C na horkovzduch (mojí trvá asi 15-20 minut než se nahřeje). Před vložením bulky potřu rozšlehaným vajíčkem. A připravím si hrnek plný studené vody z vodovodu.
  • A už jdeme do finále. Jakmile je trouba nahřátá, vložím do ní plech s bulkami a na rozpálený plech vyliju hrnek vody (voda se bude odpařovat a způsobí, že budou bulky nadýchanější a budou mít měkčí kůrku). Bulky nechám 5 minut péct. (POZOR! Nikdy nelijte vodu přímo do trouby, to byste si ji zničili.)
  • Po 5 minutách snížím teplotu na 190 °C, stále horkovzduch a peču ještě 20 minut. Vyndám a nechám vychladnout.
Kváskové pečivo

Kváskové bulky

Tenhle jednoduchý recept a ještě jednodušší postup hravě zvládnete i vy. Jediné, co je třeba, abyste si našli svůj vlastní rytmus jak při samotném pečení, tak ve frekvenci pečení. Já většinou peču 2 x týdně. Vám může vyhovovat péct třeba o víkendu.

Jednotlivé bulky krájím na malé krajíčky stejně jako chleba. A nejvíc se mi osvědčilo péct z německých mouk, které prodávají i v českém Kauflandu.

A ještě jedna rada na závěr: Nenechte se odradit, když se vám pečivo nepovede hned napoprvé. Žádný učený z nebe nespadl. Než jsem našla svůj recept a postup, pečení jsem vzdávala a zase se k němu vracela. Teď peču domácí kváskové pečivo nepřetržitě 2 roky a to kupované nám (až na výjimky jako třeba Koláčkův) nechutná.

Abyste nemuseli lovit v textu, uvádím ještě jednou, kolik čeho potřebujete: 🙂

Na oživení kvásku:

  • 50 g žitného kvásku
  • 100 ml odstáté vlažné vody
  • 100 g žitné mouky

Na těsto na bulky:

  • 360 g mouky (dávám 180 g BIO hladké špaldové a 180 g BIO celozrnné špaldové mouky)
  • 1 lžičku soli
  • 210 ml odstáté vlažné vody
  • 200 g kvásku (z oživeného).

Ať vám to peče! 🙂

Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Jsem specialistka na výživu a zdravý životní styl. K výživě mě přivedla touha po dítěti, které léta nepřicházelo. Až když jsem zjistila, jak zásadně to, co jíme a jak žijeme, ovlivňuje naše zdraví, začal se můj život ubírat vytouženým směrem. Dnes se výživě věnuju profesně. Předávám znalosti a ukazuju, jak zdravý životní styl začlenit do – někdy příliš rychlého – života a jak se o své tělo starat tak, aby dobře sloužilo nejen dneska a zítra, ale třeba i za 50 let. Díky svým zkušenostem se zaměřuju na maminky s dětmi a na ženy, které chtějí otěhotnět. Pomáhám i těm, kteří chtějí zhubnout nebo zlepšit zdraví.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.