3 OBLÍBENÉ RECEPTY PRO ZDRAVÉ MLSÁNÍ BEZ MOUKY A CUKRU

Minulý článek jsem končila tím, že hlavním viníkem tloustnutí a zdravotních problémů je cukr. Proč tomu tak je a jaké problémy způsobuje, vám napíšu někdy příště. Dneska tu pro vás mám naše 3 nejoblíbenější recepty na zdravé mlsání bez mouky a cukru. Jejich příprava je velmi jednoduchárychlá. Tady jsou:

MLÉČNÉ ŘEZY

Tuhle pochoutku milují nejen naše děti, ale chutná každému, kdo ji u nás zkusil. Náš mléčný dezertík peču večer a nechávám ho v lednici vychladit přes noc. A v lednici ho i nadále skladuji. Množství uvedené v receptu stačí naší 4členné rodině, ale dokázala bych pohostit i 4 další příchozí. Když jsem je pekla jako minidortíčky dceři do školky, připravovala jsem je z 2násobné dávky a podařilo se mi vytvořit 28 minidortíčků.

Mléčený řez jako minidortíček

Na těsto potřebujete:

  • 4 vejce
  • 125 g sýru Ricotta
  • 30 g medu (tekutého)
  • 20 g hořkého kakaa
  • špetička soli.

Na náplň:

  • 250 g sýru Mascarpone (1 krabička) – já nejraději používám Galbani nebo Lovilio
  • 20 g medu (tekutého).

Postup:

Mléčný řez

Mléčný řez

  1. Zapněte si troubu na 160° C.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte se špetičkou soli do tuhého sněhu.
  3. Vyšlehejte žloutky, přidejte sýr, med a prosáté kakao a vše promíchejte. Nakonec pomalu vmíchejte sníh.
  4. Těsto vylejte na pekáček o velikosti zhruba 25 x 25 cm, kam jste předtím dali pečící papír. Dejte do trouby a pečte 15 minut na 160° C. Vyndejte a nechte vychladnout.
  5. V mezičase si smíchejte Mascarpone s medem a vraťte do lednice.
  6. Jakmile těsto vychladlo, otočte pekáček dnem vzhůru a pečící papír z těsta opatrně stáhněte. Těsto potřete krémem z medu a Mascarpone, překrojte napůl a obě poloviny položte na sebe tak, aby byl krém uprostřed.
  7. Dejte vychladnout do lednice.

 

ČOKOLÁDOVÉ OVESNÉ SUŠENKY

Tyhle sušenky s sebou beru na výlety jako svačinku. Ale musím je včas uklidit, protože mizí velkou rychlostí. 🙂

Čokoládové ovesné sušenky

Na 25 sušenek budete potřebovat:

  • 2 zralé banány
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžíci hořkého kakaa
  • 30 g (3 kostičky) hořké 70% čokolády.

Postup:

  1. Zapněte si troubu na 160° C.
  2. Rozemelte ovesné vločky, přidejte k nim lžíci prosátého kakaa a nadrobno nalámanou hořkou čokoládu.
  3. Rozmixujte banány a přidejte je k suchým ingrediencím.
  4. Všechno důkladně promíchejte. Těsto bývá hutné, ale toho se nelekejte.
  5. Na plech položte pečící papír a na něm tvořte sušenky (já používám malou lžičku a prstem pak těsto upravím do tvaru kulaté sušenky o průměru 3–4 cm).
  6. Dejte do trouby a pečte zhruba 20–25 minut na 160° C. Délka pečení závisí na tom, jak moc chcete mít „sušenky vysušené“. 🙂

 

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

Tenhle dezertík můžete jíst buď vychlazený jako krém, nebo vymrazený jako zmrzlinu.

Potřebujete k tomu jen 2 suroviny a připravíte 4 porce:

  • 250 g sýru Ricotta (1 krabička) – já nejraději používám Galbani
  • 100 g 70% hořké čokolády.

Postup:

  1. Rozpusťte hořkou čokoládu, postupně přidávejte Ricottu a důkladně promíchejte. Rozdělte krém do 4 malých mističek nebo kalíšků.
  2. Podle chuti a času dejte vychladnout do lednice nebo do mrazáku. Pokud budete pochoutku mrazit, nenechávejte ji tam déle než hodinu, jinak hodně ztuhne a bude se vám špatně jíst. Nám nejvíc chutná jako hodně vychlazený krém.

Mlsejte a uspokojujte sladkou chuť. Ale dělejte to zdravě – třeba s recepty bez mouky a cukru. Další recepty najdete na mé FB stránce.

Dobrou chuť a dejte mi vědět, který recept byl pro vás ten nejlepší! 🙂

Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Tagy:
Jsem specialistka na výživu a zdravý životní styl. K výživě mě přivedla touha po dítěti, které léta nepřicházelo. Až když jsem zjistila, jak zásadně to, co jíme a jak žijeme, ovlivňuje naše zdraví, začal se můj život ubírat vytouženým směrem. Dnes se výživě věnuju profesně. Předávám znalosti a ukazuju, jak zdravý životní styl začlenit do – někdy příliš rychlého – života a jak se o své tělo starat tak, aby dobře sloužilo nejen dneska a zítra, ale třeba i za 50 let. Díky svým zkušenostem se zaměřuju na maminky s dětmi a na ženy, které chtějí otěhotnět. Pomáhám i těm, kteří chtějí zhubnout nebo zlepšit zdraví.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.